Dana Place 0.jpg
01_210602 33 Dana Place 1.jpg
Dana Place 2.jpg
Dana Place 3.jpg
Dana Place 5
Dana Place 6.jpg
Dana Place 8.jpg
Dana Place 9.jpg
Dana Place 10.jpg
Dana Place 11.jpg
Dana Place 12.jpg
Dana Place 13.jpg
Dana Place 14.jpg
Dana Place 15.jpg
Dana Place 16.jpg
UPDATED Presentation Plans Drawings-01.png
UPDATED Presentation Plans Drawings-02.png

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2
Dana Place 1.JPG
Dana Place 12.jpg

Maier Camerlenghi Addition

Amherst, MA

2019 - 2021

 

Project Team:

Naomi Darling - Principal  

Nicole De Araujo

 

General Contractor: Wright Builders
Mark Ledwell - Project Manager
Scott Belanger - Site Coordinator
Seth Lawrence-Slavas - Project Development

 

Photography: Sean Kernan
 

The Dana Place Terrace and Library is a second-floor addition and renovation of a rigorous mid-century home in the center of Amherst, MA.   Nick and Jessica, the clients for this project, are both art historians with an extensive book collection and need for a private library.  Their growing family also requires the addition of three bedrooms and a bathroom for shared use by the children.  Magic is a must.

The design inserts a vertical two-story library volume and light scoop along the existing chimney. Finishing the chimney is a polished venetian plaster will bounce southern light into the space and will change with the sun’s movement over the course of a day and with the seasons. Connected to the double height library will be a single-story volume with a large work table surrounded by the oversized book collection. The circulation within the light scoop will connect the library space to the new children’s bedrooms.  Additional renovations include insulating the entire roof for improved energy performance, updating windows, opening the wall between the kitchen and dining room and a new kitchen.  The great room was transformed by renovating the previously solid cap with vertical louvers to allow natural daylight to flood the main living space.